Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju “Hoću – mogu” okuplja stotinjak članova s područja Istre i Primorsko-goranske županije. Nositelji su raznih projekata. Svoje su aktivnosti predstavili na proslavi pete obljetnice djelovanja, naglasak su stavili na pripremu mladih s teškoćama u razvoju za što samostalniji život.

19-godišnja Tereza jednom tjedno, zajedno s nekolicinom štićenika, uči kako živjeti sama. Kako korisiti javni prijevoz, ići u kupovinu, skuhati jelo.

Projekt se provodi prema projektu udruge Down iz Padove. Njihove štićenice sve žive same, uz minimalnu pomoć asistenta. Udruga za to ima dva svoja stana, troškove pokriva vasltitim novcem i uz pomoć donatora.

Pazinsku udrugu Hoću – mogu osnovale su tri mame kako bi svojim iskustvom pomogle drugima. Program su, kažu, kreirale “iz vlastitih cipela”. Pomažu u zapošljavanju asistenata u nastavi, u Istru su dovele vojta terapiju, omogućuju individulane edukacijsko-rehabilitacijskih programe.

Predstavljen je i kalendar ljubavi. Novcem od njegove prodaje financirat će se projekt osamostaljivanja mladih s teškoćama u razvoju.

https://magazin.hrt.hr/560362/udruga-hocu-mogu-predstavila-svoje-aktivnosti