Udruga Hoću –Mogu pruža uslugu Neurofeedback terapija.

Što znači Neurofeedback trening?

 

Neurofeedback (NFB) je neinvazivna metoda, vrsta biofeedback, kojom se postupno utječe na poboljšanje funkcije mozga. Neurofeedback ili EEG biofeedback u stvarnom vremenu prikazuje električnu aktivnost mozga te se kroz povratnu spregu postupno umanjuje i/ili otklanja disregulacija i postiže samoregulacija mozga.

Do neurološke neravnoteže (disregulacije) dolazi kada kao posljedica različitih uzroka mozak koristi „krivi“ moždani val zbog čega se s vremenom javlja prevelika pobuđenost koja rezultira poremećajem funkcioniranja mozga. NFB omogućava poboljšanje u funkcioniranju mozga zbog tzv. „plasticiteta mozga“, a podrazumijeva razgranjivanje i bolje povezivanje neuronske mreže čime se postiže bolje funkcioniranje mozga.

Dakle, Neurofeedback je terapijska metoda bazirana na praćenju električne aktivnosti mozga (EEG-a) i davanju povratne informacije. Određeni poremećaji kao što je ADHD, su povezani sa specifičnim obrascima moždane aktivnosti. Pomoću Neurofeedback metode moguće je trajno promijeniti „loše“ obrasce te naučiti mozak da bolje funkcionira. Time se mogu smanjiti ili u potpunosti ukloniti simptomi poremećaja kao što su:

  • Poremećaj pažnje / hiperaktivnog poremećaja (ADHD)
  • Poremećaja raspoloženja (depresije)
  • Poremećaje spavanja (nesanice, teškog usnivanja, čestog buđenja)
  • Tjeskobe i različitih strahova
  • Stresa i otklanjanja posljedica stresa
  • Loša koncentracija
  • Poteškoće u učenju
  • Glavobolja i migrena

Metoda, često kombinirana s ostalim tretmanima, normalizira ponašanje i može poboljšati uspjeh u školi, socijalno funkcioniranje te općenito prilagodbu u svakodnevnom životu (Othmer & Othmer, 1992).

Analiza QEEG djece s ADHD sindromom pokazuju, da u odnosu na djecu istog spola i dobi, djeca s ovim poremećajem imaju značajno više spore aktivnosti (theta i alpha) u centralnim i frontalnim regijama te značajno manje brze aktivnosti (beta) u centralnim i frontalnim regijama (Mann, Lubar, Zimmerman, Miller & Muenchen, 1992, A. Barabasz, Crawfbrd & M. Barabasz, 1993). Ovaj obrazac od „previše“ theta aktivnosti i „premalo“ beta aktivnosti naročito je izražen tijekom obavljanja kognitivnih zadataka i karakterističan je za one koji imaju deficit pažnje (Lubar, 1995). Da bi se koncentrirali, naš mozak mora „proizvoditi“ visoku razinu beta aktivnosti. Upravo sa Neurofeedback tretmanom možemo postići, da se omjer brzih i sporih valova promijeni.

Metoda se razvila u SAD-u, a zadnjih 20 – ak godina se uspješno primjenjuje i u svijetu. U prosjeku je potrebno 20 – 30 tretmana, no ima djece kod kojih je potrebno 40 ili više dolazaka. Preporučena dinamika dolazaka je 2- 3 puta tjedno, a minimalna (kako se ne bi izgubili učinci treninga) jedanput tjedno.

Izvor: Mens Sana