Udruga „Hoću – Mogu“ obilježila je Svjetski dan pisanja pisama

IMG_1908Povodom obilježavanja Svjetskog dana pisanja pisama koji se slavi 11. svibnja, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Hoću – Mogu“ Pazin pokrenula je projekt „Kartolina“ s ciljem oživljavanja pisanja pisama, te bi tako povezala djecu s poteškoćama i bez poteškoća iz cijele Hrvatske. Odmah na početku ovog projekta, pridružila nam se Hrvatska zajednica za Down sindrom iz Zagreba, a želja nam je umrežiti djecu i iz drugih dijelova Hrvatske.
U današnje je vrijeme pisanje pisama zaboravljena i izgubljena vještina. Elektronička pošta i SMS poruke sve više potiskuju oblikovanje i slanje pisama klasičnom poštom. Ovim projektom željeli bismo bar malo oživiti čari i doživljaj pisanja pisama, prisnost i toplinu koja se mogla osjetiti u nekadašnje vrijeme. Svi se rado sjećamo tih vremena, a naša djeca to nisu imala priliku doživjeti.
Cilj je ove akcije povezati djecu diljem Hrvatske, probuditi u njima želju za izražavanjem i pisanjem o sebi, te tako razvijati njihove vještine pisanja i kreativnog izražavanja. Ljepljenje marke, slanje pošte bacanjem pisma u poštanski sandučić i očekivanje pisama kao odgovora s druge strane konkretne su radnje koje su djeci s poteškoćama u razvoju opipljive i poželjne, da bi tako djeca bolje doživjela pisanje i slanje pošte. Vještine koje će naša djeca dobiti kroz ovaj projekt bit će im korisne kroz život te će ih moći primjenjivati u svojem budućem radu.
Nadamo se da ćemo projektom „Kartolina“ povezati mnogo djece diljem Hrvatske, umrežiti udruge iz područja odgoja i obrazovanja djece i mladeži, te njegovati nova prijateljstva.