Edukacija “Kako naučiti tu tešku matematiku?”

Projekt “Računanje je IN!”  udruge “Hoću-Mogu” je projekt koji se provodi uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva kroz projekt Fond Gradova i Općina.

Projektom se želi upoznati javnost s kvalitetnim matematičko-didaktičkim materijalom Numicon. Numicon su osmislili stručnjaci na Oxfordu, te se u Velikoj Britaniji njime služe djeca u redovnim vrtićima i školama. Numicon je materijal koji na konkretan i opipljiv način predstavlja matematiku kako bi djeca bolje razumjela brojeve, odnose među brojevima, matematičke pojmove (veći-manji, prije-poslije, ispred-iza, teži-lakši i sl.). Kroz boje i oblike materijala, djeca logički dolaze do točnih rješenja, te tako kroz igru spontano i nenametljivo usvajaju temelje za kasnije složenije zadatke.

Kako bi se ovaj materijal približio djeci grada Pazina, projekt se provodi u u suradnji s Dječjim vrtićem “Olga Ban” Pazin.

Sa stručnom suradnicom vrtića Jasminom Jelenić i voditeljicom projekta Klaritom Radoš Matijašić planirale su se i provodile aktivnosti projekta. U veljači je projekt predstavljen odgajateljskom vijeću. Kroz ožujak, travanj i svibanj planirane su i odrađene četiri radionice u skupinama gdje su uključena djeca s teškoćama u razvoju, no radi većeg interesa radionice su odrađene u svim skupinama kako matičnog vrtića u Pazinu, tako i u područnim vrtićima u: Gračišću, Lupoglavu, Motovunu, Pazinskim Novakima, Sv. Petru u Šumi, Tinjanu i Karojbi. Djeca su utiskivala oblike u tijesto, tražili oblike u pijesku, precrtavali i bojali oblike, vagali, te zbrajali i oduzimali brojeve.

Udruga Hoću-Mogu je dio nabavljenog materijala donirala Dječjem vrtiću Olga Ban u trajno vlasništvo.

U lipnju će se provedba projekta prezentirati svim odgajateljima i zainteresiranim roditeljima vrtića, gdje će se DVD materijali  sa slikama rada u skupinama podijeliti skupinama. Na završnoj prezentaciji projekta predavanje će održati mr.sc. Dinka Vuković dipl.ing iz Zagreba gdje će više reći o Numiconu i matematici.

No za one koji žele znati više , organiziramo dodatnu edukativnu radionicu koju će također voditi mr.sc. Dinka Vuković dipl.ing., predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom Zagreb. Predviđeno trajanje edukacijske radionice je 5 sati.

Više detalja možete naći na pozivnici ispod.

Molimo Vas da svoj dolazak prijavite putem obrasca na linku:

https://docs.google.com/forms/d/1FsXoJUj0m2gJM9-4OHL0_-O1OlgKdT4138JNogpLwUI/edit?usp=drive_web

 

 

kako-naučiti-tu-tešku-matematiku2