POLITIKA PRIVATNOSTI

Politika privatnosti –

Internetska stranica informacije o zaštiti podataka

Članak I. – Izjava o zaštiti i prikupljanju osobnih podataka

Internetska stranica http://hocu-mogu.hr

Drago nam je što ste posjetili ovu internetsku stranicu. Zalažemo se za zaštitu vaših osobnih podataka u skladu sa svim važećim zakonima o zaštiti podataka, osobito u skladu s Općom uredbom EU o osobnih podataka („GDPR“) te Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

U ovim Informacijama o zaštiti podataka objašnjavamo koje vaše informacije (uključujući osobne podatke) obrađujemo u vezi s vašim posjetom i korištenjem gore navedene digitalne obavijesti („Internetska stranica“).

Udruga Hoću-Mogu iz Pazina obavezuje se pružati zaštitu osobnim podacima korisnika, na način da prikuplja samo nužne, osnovne podatke o korisnicima koji su nužni za ispunjenje naših obveza; informira korisnike o načinu korištenja prikupljenih podataka, redovito daje korisnicima mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka. Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi sadašnji i budući djelatnici Udruge Hoću-Mogu iz Pazina i partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti.

Voditelj obrade odgovoran za obradu osobnih podataka je Udruga Hoću-Mogu iz Pazina, dostupni na e-mail: info@hocu-mogu.hr

Svako pozivanje na “mi” ili “nas” u ovim informacijama o zaštiti podataka je upućivanje na gore spomenuti entitet.

Članak II. Načela
Radi postupanja u skladu s primjenjivim zakonima o zaštiti osobnih podataka obrađujemo vaše osobne podatke samo na temelju zakonite osnove ili ako ste na to pristali. To vrijedi i za eventualnu obradu osobnih podataka u marketinške svrhe.
Na ovoj Internetskoj stranici možemo prikupljati podatke koji nam ne omogućuju donošenje izravnih zaključaka o vašem identitetu. No, u određenim slučajevima – osobito u kombinaciji s drugim podacima – ti se podaci, u skladu s primjenjivim zakonima o zaštiti osobnih podataka, ipak mogu smatrati „osobnim podacima“. Nadalje, na ovoj Internetskoj stranici možemo prikupljati i informacije koje nam ne omogućuju da vas, izravno ili neizravno, identificiramo; to je slučaj, primjerice, s prikupljanjem podataka o svim korisnicima ove Internetske stranice.

Članak III. Podaci koji se obrađuju
Našoj Internetskoj stranici možete pristupiti bez unošenja osobnih podataka (kao što su vaše ime i prezime, poštanska adresa ili email adresa). U tom slučaju također moramo obrađivati određene podatke kako bismo vam omogućili pristup našoj internetskoj stranici. Uz to, na ovoj internetskoj stranici upotrebljavamo određene metode analize, a integrirali smo i funkcionalnosti trećih strana („dodatke za društvene mreže“; eng. „social plug-ins“).

  1.  Dnevničke datoteke: Kada posjetite ovu internetsku stranicu, naš internetski poslužitelj automatski pohranjuje naziv domene ili IP adresu računala koje je poslalo zahtjev (najvjerojatnije računalo vašeg pružatelja internetskih usluga), uključujući datum, vrijeme i trajanje vašeg posjeta, podstranice/URL-ove koje posjećujete i informacije o aplikaciji/aplikacijama i terminalu/terminalima koje koristite za pregled naših stranica.
  2.  Kolačići: Kako bismo našu internetsku stranicu učinili što jednostavnijem za korištenje, mi – kao i mnogi drugi operateri internetskih stranica – koristimo kolačiće. Kolačići su male tekstualne datoteke pohranjene u vašem pregledniku. Ove datoteke nam pomažu pri prepoznavanju određenih preferencija naših posjetitelja tijekom pregledavanja interneta i dizajniranja naših stranica u skladu s tim. Većinom koristimo privremene kolačiće (kolačiće sjednice). Oni automatski brišu na kraju vašeg posjeta. Međutim, upotrebljavamo i trajne kolačiće. Oni služe za poboljšanje korisničkog usmjeravanja u skladu s vašim preferencijama. Naši kolačići ne prikupljaju nikakve osobne podatke i ne omogućuju vašu identifikaciju na internetskim stranicama trećih strana. Svoj preglednik možete podesiti tako da vas obavijesti o postavljanju kolačića kako bi vam uporaba kolačića postala transparentnima. U načelu, postavkama preglednika možete i odbiti prihvaćanje kolačića. Međutim, to može značiti da možda nećete moći koristiti sve funkcionalnosti Internetske stranice.

Kolačiće možete kontrolirati i/ili izbrisati prema želji. Više informacija potražite na: aboutcookies.org Možete izbrisati sve kolačiće koji su već pohranjeni na računalu, a postavke većine preglednika omogućuju blokiranje pohrane kolačića. Ako blokirate kolačiće, možda ćete pri svakom posjetu web-mjestu morati ručno prilagođivati neke željene postavke, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne.

  1.  Dodatak za društvene mreže: Na našu Internetsku stranicu integrirali smo gumb društvene mreže Facebook (1601 South California Avenue, Palo Alto, CA 94304, SAD – www.facebook.com). Gumbe tvrtke Facebook možete prepoznati zahvaljujući logotipu tvrtke Facebook ili gumba „sviđa mi se“.
    Kako bismo spriječili automatsko prikupljanje podataka tvrtke Facebook čim se pristupi našoj Internetskoj stranici, implementirali smo takozvano rješenje s dvama klikovima (two-click solution): Pored gumba Facebook postoji još područje koje izgleda kao prespojnik. Samo kada pritisnete prespojnik, a zatim iznova kliknete na gumb Facebook, informacije (kao što je adresa naše Internetske stranice i vaš korisnički ID) se šalju na Facebook.
    Kao operator Internetske stranice, nemamo saznanja o sadržaju prenesenih podataka ili Facebookovu služenju njima. Ne dobivamo podatke kada ste kliknuli na koji gumb. Više informacija o načinu na koji tvrtka Facebook koristi vaše podatke potražite u pravilima o privatnosti tvrtke Facebook:  https://www.facebook.com/policy.php.
  2.  Mogućnosti informiranja i savjetovanja te oglašavanje i marekting
    Putem našeg kontakt obrasca nudimo vam različite informacije i savjetničke mogućnosti. Ovisno o mogućnosti koju odaberete, obrađujemo različite osobne podatke:
    a)    Informacije dobivene poštom / e-poštom
    Ako ste odabrali slanje informacijskih materijala, obrađujemo ćemo podatke koje ste unijeli u kontakt obrazac, barem vaše ime i prezime te pojedinosti kanala za kontakt koji ste odabrali (pošta i/ili email) za jednokratnu otpremu materijala koji ste zatražili.
    b)    Savjetovanje telefonom
    Ako ste odabrali savjetovanje telefonom, obrađujemo podatke koje ste unijeli u kontakt obrazac, barem vaše ime i prezime te vaš telefonski broj, kako bismo vam omogućili željeno savjetovanje telefonom.
    c)    Osobno savjetovanje
    Ako ste odabrali osobno savjetovanje, obrađujemo podatke koje ste unijeli u kontakt obrazac, barem vaše ime i prezime te vaš telefonski broj i/ili email, kako bismo vam omogućili sastanak za osobno savjetovanje.
    d)    Newsletter putem elektroničke pošte
    Ako ste odabrali mogućnost slanja letka emailom, obrađujemo podatke koje ste unijeli u obrazac za kontakt, barem vaše ime i prezime te vašu emailom, kako bismo vam e-poštom mogli poslati letak.
    Ako ste odabrali slanje newslettera elektroničkom poštom, obrađujemo podatke koje ste unijeli u kontakt obrazac, barem vaše ime i prezime te vašu adresu elektroničke pošte, kako bismo vam mogli poslati newsletter.
    e)    Oglašavanje i marketing
    Obavještavamo vas o proizvodima, uslugama, ponudama i događanjima.  U tu svrhu obrađujemo potrebne podatke koje ste unijeli u kontaktnom obliku, bar vaše prezime i ime i detalje kanala kontakta (email i telefon).

Članak IV.    Svrha i pravna osnova obrade vaših osobnih podataka

  1.  Kako bismo vam omogućili korištenje naše Internetske stranice, obrađujemo osobne podatke koji mogu sadržavati dnevničke datoteke; ova se obrada, u svrhu našeg opravdanog interesa za rad naše internetske stranice, temelji na članku 6(1) f) GDPR.
  2.  Podatke prikupljene korištenjem kolačića i pseudonimiziranih korisničkih profila obrađujemo kako bismo kvalitetnije obavili izravni marketing, istraživanje tržišta i dalje razvijali naše digitalne ponude na osnovi korisničkih potreba, a ova se obrada, u svrhu našeg opravdanog interesa za rad naše internetske stranice, temelji na članku 6(1) f) GDPR.
  3.  Primljene podatke obrađujemo kako bismo vam omogućili informiranje i savjetovanje te vam omogućiti odabranu opciju, a ako ste odlučili registrirati se za naš newsletter putem emaila, kako bismo vas registrirali i dostavili vam newsletter putem emaila. Vaše osobne podatke obrađujemo na temelju vašeg pristanka i u skladu sa člankom 6(1) a) GDPR. Suglasnost možete opozvati u bilo kojem trenutku s učinkom od trenutka opozivanja suglasnosti, na način da nam se obratite putem kontakt podataka navedenih gore na početku ove Informacije o zaštiti podataka. U svakom emailu pronaći ćete i poveznicu za odjavljivanje slanja emailova.
  4.  Podatke povezane s vašim korištenje naše Internetske stranice možemo obrađivati i kako bismo poštivali naše zakonske obveze; ta vrsta obrade temelji se na stavku članka 6(1) c) GDPR.
  5.  U mjeri koja je potrebna obrađujemo vaše osobne podatke (uz obradu u svrhu poslovnog odnosa ili udovoljavanja zakonskim obvezama) u svrhu naših opravdanih interesa ili opravdanih interesa treće strane na temelju članka 6(1) f) GDPR. Opravdani interes može uključivati:
    a)    postavljanje, ostvarivanje i obranu protiv pravnih zahtjeva;
    b)    sprječavanje, istragu, otkrivanja ili progona kaznenih djela; i
    c)    upravljanje i daljnji razvoj našeg poslovanja, uključujući upravljanje rizicima.

Članak V.    Dužnost dostave podataka

Informacije potrebne za registraciju radi primanja našeg email newslettera, pružanja informacija i savjetovanja, internetskih narudžbi ili registracije korisnika ili stvaranja korisničkog računa, u odgovarajućem području internetske stranice, označene su kao obvezni podaci (npr. kontakt obrazac); bez pružanja obaveznih podataka ne možemo vam omogućiti korištenje odgovarajuće funkcije.
Ako od vas primimo dodatne podatke, naznačit ćemo je li pružanje takvih informacija utemeljeno na zakonskoj ili ugovornoj obvezi ili je neophodno za izvršavanje ugovora. u pravilu naznačimo koje se podaci mogu dati dobrovoljno, a ne sukladno zakonskoj ili ugovornoj obvezi ili u svrhu izvršavanja ugovora.

Članak VI.    Pristup podacima

Vaši osobni podaci uglavnom se obrađuju unutar naše udruge.  Ovisno o kategorijama osobnih podataka, samo određenim osobama dopušten je pristup vašim osobnim podacima. Na temelju koncepta upravljanja ulogama/pravima, pristup osobnim podacima ograničen je na funkcije koje vrše obradu i na opseg potreban za odgovarajuću svrhu obrade.

Vaše osobne podatke ne prosljeđujemo izvan naše Udruge, osim:

  • davateljima usluga koji nam na temelju posebnih ugovora pružaju određene usluge, uključujući i obradu osobnih podataka, a i odobreni kooperanti naših pružatelja usluga, primjerice, za usluge kao što su prikupljanje podataka, hosting naših internetskih stranica, slanje emailova, pružanje usluga informiranja ili savjetovanja, računovodstvenih usluga; te
  • privatna ili javna tijela, u mjeri u kojoj smo dužni prenositi vaše osobne podatke na temelju zakonske obveze kojoj podliježemo.
    [druge kategorije primatelja ako je primjenjivo]

Općenito, davatelji usluga trećih strana koje koristimo će prikupljati, koristiti i otkriti Vaše podatke jedino u mjeri koja je potrebna da bi obavili uslugu koju nam pružaju.

Članak VII.    Automatizirano donošenje odluka
U vezi s djelovanjem naše Internetskih stranica općenito ne koristimo automatsko donošenje odluka (uključujući profiliranje) u smislu članka 22. GDPR. Ako takve postupke primijenimo u budućnosti, obavijestit ćemo vas zasebno u skladu s primjenjivim zakonskim odredbama.

Članak VIII.    Vrijeme pohranjivanja podataka
Osobne podatke uglavnom pohranjujemo sve dok postoji opravdan interes za zadržavanje takvih podataka i dok ne prevladaju vaši interesi za suzdržavanje od daljnje obrade vaših osobnih podataka. Ako više i ne postoji opravdan interes, podatke možemo i dalje pohranjivati ako postoji zakonska obveza za to (npr. pridržavanje zakonskih obveza o čuvanju podataka). Osobne podatke ćemo obrisati, čak i ako ne poduzmete nikakvu radnju čim daljnje zadržavanje više nije potrebno za svrhe za koje su podaci prikupljeni ili na drugi način obrađeni, ili ako daljnje zadržavanje na neki drugi način nije dopušteno zakonom.
Kada je riječ o spomenutoj obradi,
a)    brisat ćemo podatke koji se koriste za slanje informacija poštom/ emailom nakon što vam se podaci pošalju,
b)    izbrisat ćemo podatke koji se koriste za savjetovanja telefonom ili osobno savjetovanje nakon završetka odgovarajućeg savjetovanja ako niste dali svoju privolu za daljnju obradu svojih podataka (npr. nastavak savjetovanja) ili daljnja pohrana nije potrebna za druge svrhe (npr. slanje konkretne ponudu na temelju savjetovanja);
c)    pohraniti osobne podatke za pripremu i slanje newslettera putem emaila sve dok ne povučete svoju privolu ili se na drugi način ne složite s obradom. Vaše osobne podatke možemo pohraniti i ako želimo osigurati da, na vaš zahtjev, od nas više ne dobivate daljnje Emilove (crna lista).
Ako se osobni podaci trebaju čuvati zbog zakonske obveze, oni se čuvaju do kraja odgovarajućeg roka čuvanja. Ako se osobni podaci obrađuju samo u skladu sa zakonskom obvezom čuvanja, pristup takvim podacima uglavnom je ograničen, stoga su podaci dostupni samo ako je to potrebno u svrhu obveze čuvanja.

Članak IX.  Sigurnost

Da bismo zaštitili Vaše osobne podatke, poduzet ćemo razumne mjere opreza i slijediti najbolje prakse industrije kako bi bili sigurni da nisu neprimjereno izgubljeni, zloupotrebljavani, pristupani, objavljeni, izmijenjeni ili uništeni.

Članak X.    Prava vlasnika podataka
Kao vlasnik podataka imate pravo
zatražiti pristup svojim osobnim podacima, članak 15. GDPR;
zatražiti ispravak netočnih osobnih podataka, članak 16. GDPR;
zatražiti brisanje svojih osobnih podataka („pravo na zaborav“), članak 17. GDPR;
zatražiti ograničenje obrade svojih osobnih podataka, članak 18. GDPR;
ostvariti pravo na prenosivost podataka, članak 20. GDPR;
prigovoriti obradi svojih osobnih podataka, članak 21. GDPR.

Navedena prava mogu se ostvariti u odnosu prema nama, npr. slanjem obavijesti kanalima navedenima na prvoj stranici ove informacije o zaštiti podataka.
Nadalje, imate pravo podnijeti pritužbu na naše postupanje s osobnim podacima nadležnom nadzornom tijelu, članak 77. GDPR.